Klinika FONA

Klinika FONA

Spoločnosť Fona, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom zubných technológií, dlhodobo spolupracuje so skúseným tímom architektov Habodasz z DD štúdia. Navrhuje pre nich výstavné stánky v celej Európe. Fona nedávno rozšírila svoje priestory v Bratislave a vyčlenila veľkorysý showroom pre svoje výrobky. Interiér bol teraz poverený iným spôsobom než v rukách Habodasovcov, ktorí pozvali kvalifikovaných majstrov z Design Factory.

„Vedeli sme, že sa môžeme spoľahnúť na ich presnú prácu,“ vysvetľuje Matěj Habodász. „Sú to skutoční majstri, ktorí zvládnu akýkoľvek materiál.“

Povrchová úprava predstavuje dôležité detaily

Zubná ambulancia sa automaticky spája s bielou farbou. Vybavenie, technológia a kabáty, všetko biele. Samozrejme, je to aj sterilná čistota a biela tam má logiku. Ale keď prejdeme do showroomu – prezentačného priestoru, všetko môže byť iné. Presvedčiť vedenie firmy, aby upustilo od overenej bielej farby si síce vyžiadalo svoj čas, ale ako každé zásadné rozhodnutie aj toto muselo dozrieť a prejsť niekoľkými modifikáciami.

„Pozerali sme sa na alternatívu s viditeľným betónom, ale to by bolo príliš radikálne,“ hovorí architekt. „Napokon, tmavé pozadie pre elegantné zubné technológie vytvára priestorové panely úplnej dosky MDF. Vytvorili sme nový spôsob úpravy čiernych dosiek MDF. Spracovanie bolo náročné, ale výsledkom je mäkký, takmer zamatový, matný povrch s čiarami, ktoré robia zaujímavý model priestoru. Tmavošedá farba sa pri úzkom pohľade mení na chúlostivú štruktúru, ktorá tiež vyžaduje jemnú starostlivosť. Avšak v oblastiach s jemnou technológiou sú zamestnanci spoločnosti zvyknutí na presnosť.

Vo vnútri panelov je ukrytá technika, kábeláž a všetko potrebné na to, aby vystavené exponáty skutočne fungovali. Do niektorých sú zapustené obrazovky s elegantným fazetovým rámom. Biele zásuvkové skrínky sú od odľahlých panelov na prvý pohľad ako keby sa vznášely vo vzduchu. Detaily spojov sú pre pozorovateľov skryté. A nebol by to tym Design Factory, aby detaily tohto vysokolesklého materiálu neboli perfekcionisticky spracované. Všetko je rezané pod úhlom aby nikde neboli vidieť hrany.

Ilúzia blízkosti biblického hája

Ďalším vizuálne atraktívnym prvkom sú japonské steny po obvode showroomu. Firemné priestory na nachádzajú v Petržalke a z interiéru bol výhľad, ale príliš rôznorodý – odsídliskových zateplených panelákov, cez rušné komunikácie až po vzduchotechnické zariadenia. Praktické tienenie vyriešilo problém. Jednotný vzor vytvára dojem ako keby zubárske kreslá a stojanové RTG prístroje obklopoval zelený brezový háj. Slnečné lúče a denné svetlo, ktoré do interiéru prenikajú, ešte pomáhajú zvyšovať ilúziu brezového hája.

Svetelné podmienky v takomto špecifickom interiéri musia spĺňať náročné kritériá. Původní kazetový strop architekti vymenili za neštandardné plátno s rozmermi 60 x 120 cm, čím dosiahli jednotnejší podklad na montáž dlhého lomeného originálneho svietidla. Vinie sa interiérom ako vodiaca svetelná linka, ktorá doplňuje bodové svietidlá v miestach s vyššou potrebou luxov. Akcentom svetelných scén je priama modro-zelená svetelná stopa, ktorá v interiéri reprezentuje korporatívnu farbu a súčasne pomáha rozdeliť priestor na dve časti. Svetelné linky prechádzajú z nábytku do podláh a opticky rozdeľujú priestor na jednotlivé zóny.

Niekedy je úloha architekta a dizajnéra zdánlivo jednoduchá – vytvorte v priestore „až“ druhý plán, aby vynikol ten prvý. Pre klienta je bonusom, keď spolu vytvorí prirodený harmonický celok, keď oba plány – vystavené exponáty a ich pozadie – spolu ladia. Školenie a výber zubárskej techníky je v tomto prípade príjemným zážitkom.